Er waren zoveel aanmeldingen dat er twee workshops zijn gegeven, één 's ochtends en één 's middags.
Dit jaar hebben we een windlicht gevlochten. Ineke gaf stap voor stap uitleg en als het even niet wilde lukken hielp ze met vlechten. Voor mij was dit de tweede keer en het vlechten ging mij nu al veel beter af dan vorig jaar. Het is duidelijk een kwestie van oefenen. Het is zo leuk om iedereen ingespannen te zien werken aan zijn/haar werkstuk, en de resultaten mochten er zijn. Ik kijk weer terug op een gezellige ochtend.
Dank aan Mia en Ineke voor het organiseren / geven van deze workshop.
Omdat het aantal aanmeldingen groter was dan dat er plaatsen waren, konden er enkele mensen niet deelnemen. Om onze Groei&Bloei-leden voordeel te geven van hun abonnement, hebben zij voorrang gekregen boven niet-leden. Helaas vielen hierdoor enkele niet-leden af en konden zij niet deelnemen aan deze workshop. Het spijt ons dat wij hen hebben moeten teleurstellen.
Het bezoek aan Jan en Fia van der Lip was een groot succes. De groep was gezellig groot.
Ontvangst met koffie en thee met wat lekkers en na afloop nog een verfrissing.
We kregen een rondleiding door het nieuwe park met bijzondere planten in allerlei kleuren. Het Vikingschip dat Jan ooit zelf heeft gebouwd, konden we bezichtigen onder zijn deskundige uitleg. De boot zelf staat vol met vele planten die Jan zelf kweekte. De tuin heeft de bijzondere naam: Viking Have Skibet
Omdat we dit jaar 150 jaar bestaan bleven we dit jaar in Boskoop en maakten we een rondje langs een aantal van de plantencollecties van de KVBC – Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen.
Nadat iedereen gearriveerd was bij Piet Kolster kregen we uitleg over het ontstaan van de Potentilla verzameling. Als jonge jongen was hij al gefascineerd door deze plant. Bezoeken aan een kasteel in Ierland waar veel soorten staan en de ontmoeting met Will Sims zorgden ervoor dat de collectie enorm werd uitgebreid. Momenteel wordt de collectie weer wat afgebouwd maar het blijft een mooie plant waar de bijen en hommels graag hun stuifmeel verzamelen.
Bij Plantentuin Esveld gingen we aan de thee, koffie en taart en vertelde Helma van der Louw van de KVBC iets over deze vereniging. Hierna richting boot voor de onstuimige en natte rondvaart. Het was een avontuur en we hebben weer een anekdote zullen we maar zeggen. :-)
Na de boottocht ging de helft van de groep naar Living Creations waar Alex Schoemaker ons op zijn prachtige bedrijf een rondleiding gaf. Hij vertelde ons enthousiast over de verschillende variëteiten van de Hydrangea Paniculata en in het bijzonder de nieuwe soort, "Ground Breaker", de bodembedekker die in 2025 voorgesteld zal worden.
De andere groep ging naar Arie Rijkaart waar hij een uitleg gaf aan de groep over de plantencollecties die er staan en de manier waarop er gekeurd wordt. Daarna naar een ander stuk van de tuin waar vooral de verschillende cultivars van de Spirea en de Nandina erg bijzonder om te zien waren.
De groepen ruilden van plek en na de bezoeken aan de collecties proostten we bij Barry en Jan op dit bijzondere jaar met een glaasje bubbels en voor degenen die mee aten was er een heerlijk chinees buffet.
Het was een stormachtige natte dag met een af en toe zonnig gouden randje.
Je kan de foto's hier bekijken.
Op 8 juni reden we met de bus richting het oosten. Door de afsluiting van de A12 met een kleine omweg maar dat mocht de pret niet drukken. Het was goed weer gelukkig, op dit moment regent het pijpenstelen. We bezochten 3 prachtige tuinen.
Tuin aan ‘t Leusveld in Brummen. De eerste tuin ligt in het mooie buitengebied van Brummen en wordt omgeven door het Leusveld. We zagen prachtige gemengde borders en twee heel verschillende vijvers: een natuurlijke vijver/paddenpoel en een zwem- vijver. Voor de liefhebbers waren er plantjes te koop.
Grondigh genieten in Lochem. Ook in Lochem hadden de slakken de Dahlia's verorberd. Maar in de border was eenjarig goed gezaaid zodat het deze zomer nog mooi kan bloeien. In deze tuin konden we genieten van een prachtig uitzicht over de naastgelegen weilanden. Veel zitjes en heerlijke thee uit de Samovar. Ook hier konden we plantjes kopen.
De tuin van Dorth in Kring van Dorth. Aaaach, die schattige ezeltjes. Deze tuin werd door de eigenaresse alleen (wel met hulp van vrienden en buren) onderhouden. Wat een werk en wat een energie. Vooral de winterkas in een opgeknapte schuur maakte op ons veel indruk.
Kwekerij De Hessenhof in Ede. Op de terugweg bezochten we deze prachtige kwekerij met voorbeeldtuinen en was zeker de moeite waard. Het is af en toe zoeken maar als je de logica begrijpt is het een makkie (lijkt wel iets van Johan Cruijff).
't Keldertje in Boskoop. Na terugkomst in Boskoop hebben we met een groot gedeelte van de groep genoten van een heerlijk buffet. Het was een superdag en weer voor herhaling vatbaar.
Je kan de foto's hier bekijken.
Op zaterdag 25 mei gingen we naar de kwekerij van Herman Geers, dwerg en miniatuurplanten. Ze hebben veel bijzondere soorten heesters en coniferen, alles in dwergvormen en zeer geschikt voor de kleine tuin, plantenbakken en rotstuinen.
Vervolgens wandelden we richting “Bram van der Spek Vaste Planten” op hetzelfde perceel. Hij kweekt alles in de volle grond. We kregen een toelichting over de groei, de bloei en het kweken. Bram teelt ook pioenen die rond deze tijd meestal bloeien.
Op hetzelfde kavel zit het bedrijf Kingfisher. Ze kweken en verkopen vaste planten en hebben een flinke collectie waaronder Geraniums. Ook hier kregen we een uitleg over de diverse soorten.
Je kan de foto's hier vinden.
Op 24 april gingen we een hanging basket vullen met eenjarige planten die we zelf uit konden kiezen in de kassen van kwekerij “Moes en Tuin”. De kwekerij staat bekend om de grote variëteit van prachtige eenjarige planten. Het is was weer een feestje om hier onze eigen planten uit te zoeken en de resultaten waren weer erg leuk en allemaal verschillend.
Nu nog een lekker zonnetje om de petunia's een beetje op te fleuren, ze hebben het momenteel moeilijk met al die regen en hangen er een beetje zielig bij. Het gaat vast goed komen!
Je kan de foto's hier vinden.
Woensdag 10 april jl. genoten we weer van een lezing van Leo Brand.
Hij liet zien dat je met een paar kleine ingrepen al kan zorgen voor een natuurvriendelijke tuin waar vogels, vlinders, bijen en nog meer beestjes het naar hun zin hebben. Bijvoorbeeld het laten liggen van snoeihout, het aanleggen van een waterpartij zorgt ervoor dat er meer leven in de tuin komt.
Het was een interessante lezing met bovendien véél mooie foto's.
Bij aankomst bij de Groengroep stonden op de tafels alle ingredienten voor de (bloemen) Paastaart al uitgestald. De verse bloemen stonden in emmers water op ons te wachten. Eerst een bak koffie of thee, en daarna gingen we aan de slag aan de slag.
Als eerste liet Mia zien hoe je nu eigenlijk oase moet weken in water. Een emmer vullen met water en de oase er bovenop leggen. En deze NOOIT onderwater duwen. De oase vult zich dan vanonderaf vanzelf met water. En als het naar beneden zinkt, dan is het vol. Binnen een minuut was het voor elkaar.
Dan de oase bekleden met mos, dan een vogelnestje vouwen met wilgentakken of fruittakken en deze om de oase leggen. Witte roosjes, annemonen, en blauwe druifjes worden in de oase geprikt en met groene takjes werd de open ruimte opgevuld totdat er geen oase meer zichtbaar was. Om het nog meer in Paassfeer te brengen waren er kwartel eitjes die je kon toevoegen. Het was een gezellige bedoeling, en Mia en Mijam waren er om te helpen als het even niet wilde lukken. Aan het eind van de avond was er een grote variateit aan bloemstukken te bewonderen. Ik vind het altijd zo leuk om te zien hoeveel verschillende bloemstukken er zijn gemaakt. Dank aan Mia en Mirjam voor het organiseren van deze workshop. Zie het fotoalbum voor meer foto's
Zaterdag 16 maart was er de aftrap van het honderdvijftigste jaar van de afdeling Boskoop van de landelijke vereniging Groei & Bloei. De leden vierden dit met een gezellige high tea. Het landelijke bestuur was aanwezig om deze eeuweling in het zonnetje te zetten.
Op 17 december 1872 werd de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde opgericht. De afdeling Boskoop van de KMTP zag twee jaar later, in 1874 het levenslicht. De KMTP werd opgericht door kwekers en handelaren in bloemen en planten. Doelstelling was en is de kennis van tuinbouw en plantkunde te bevorderen, evenals het vergroten van de kennis en de algemene belangstelling op het gebied van het leefmilieu en de flora. Hiervoor richtte de KMTP overal in het land tuinbouwscholen op. Ze zag toe op het onderwijs op de tuinbouwschool en reikte de diploma’s uit op de school.
Direct vanaf de oprichting werden er cursussen georganiseerd gericht op de vak uitoefening zoals, tuinbouwcursussen en cursussen tuinontwerpen.
En zo verandert de club voor beroepsbeoefenaren in een club voor tuinliefhebbers. De ‘Koninklijke Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde’ van weleer wordt de Vereniging ‘Groei & Bloei’ van vandaag de dag. Het tijdschrift Groei & Bloei verschijnt tienmaal per jaar en is het grootste tuintijdschrift van Nederland. Het tijdschrift geeft informatie over tuinen, tuinieren en bloemschikken. Daarnaast zijn er ca. 120 afdelingen die lokaal activiteiten organiseren rond groen.
De afdeling Boskoop van de ‘KMTP’ nu ‘Groei & Bloei Boskoop’ viert in 2024 haar 150-jarig bestaan. In dit jubileumjaar organiseert de afdeling Boskoop van ‘Groei & Bloei’ verschillende activiteiten voor leden en de Boskoopse gemeenschap zoals, lezingen, workshops en activiteiten als ‘ken uw kweker’, de jaarlijkse tuinfietstocht en een tuinreis. Daarnaast keurt de commissie ‘Mooi Boskoop’ tuinen, deze commissie bestaat ook al ruim 60 jaar. Ook dit jaar zijn er allerlei activiteiten met een feestelijk tintje, met als hoogtepunt ons GROEN DOET LEVEN PLEIN op 24 augustus bij Proef de Tuin op het Rijneveld, waar activiteiten zijn voor jong en oud, muziek en een hapje en drankje.
Zie het fotoalbum voor meer foto's
In plaats van de leden voor Leden avond hebben we dit jaar Marcel Batist uitgenodigd voor een audiovisuele presentatie.
Zijn passie voor alles wat groeit en bloeit, probeert hij vast te leggen met de camera. Tijdens zijn vele trektochten door de vrije natuur, maakte hij duizenden opnamen van landschappen, bloemen en dieren. Uit dit veelzijdige werk stelde hij speciaal voor Groei & Bloei een bijzondere audiovisuele presentatie samen.
Het was een boeiende avond, met een 10-tal verschillendediashows, die door Marcel op humoristiche wijze werdn ingeleid, De ondersteunende muziek was heel sfeervol. en de foto's waren prachtig.