Boskoop

Workshop Paasschikking

Bij aankomst bij de Groengroep stonden op de tafels alle ingredienten voor de (bloemen) Paastaart al uitgestald. De verse bloemen stonden in emmers water op ons te wachten. Eerst een bak koffie of thee, en daarna gingen we aan de slag aan de slag.
Als eerste liet Mia zien hoe je nu eigenlijk oase moet weken in water. Een emmer vullen met water en de oase er bovenop leggen. En deze NOOIT onderwater duwen. De oase vult zich dan vanonderaf vanzelf met water. En als het naar beneden zinkt, dan is het vol. Binnen een minuut was het voor elkaar.
Dan de oase bekleden met mos, dan een vogelnestje vouwen met wilgentakken of fruittakken en deze om de oase leggen. Witte roosjes, annemonen, en blauwe druifjes  worden in de oase geprikt en met groene takjes werd de open ruimte opgevuld totdat er geen oase meer zichtbaar was. Om het nog meer in Paassfeer te brengen waren er kwartel eitjes die je kon toevoegen. Het was een gezellige bedoeling, en Mia en Mijam waren er om te helpen als het even niet wilde lukken. Aan het eind van de avond was er een grote variateit aan bloemstukken te bewonderen. Ik vind het altijd zo leuk om te zien hoeveel verschillende bloemstukken er zijn gemaakt. Dank aan Mia en Mirjam voor het organiseren van deze workshop. Zie het fotoalbum voor meer foto's 

 


Groei & Bloei Boskoop viert het 150-jarige bestaan

Zaterdag 16 maart was er de aftrap van het honderdvijftigste jaar van de afdeling Boskoop van de landelijke vereniging Groei & Bloei. De leden vierden dit met een gezellige high tea. Het landelijke bestuur was aanwezig om deze eeuweling in het zonnetje te zetten.

Op 17 december 1872 werd de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde opgericht. De afdeling Boskoop van de KMTP zag twee jaar later, in 1874 het levenslicht. De KMTP werd opgericht door kwekers en handelaren in bloemen en planten.  Doelstelling was en is de kennis van tuinbouw en plantkunde te bevorderen, evenals het vergroten van de kennis en de algemene belangstelling op het gebied van het leefmilieu en de flora. Hiervoor richtte de KMTP overal in het land tuinbouwscholen op. Ze zag toe op het onderwijs op de tuinbouwschool en reikte de diploma’s uit op de school.

Direct vanaf de oprichting werden er cursussen georganiseerd gericht op de vak uitoefening zoals, tuinbouwcursussen en cursussen tuinontwerpen.

En zo verandert de club voor beroepsbeoefenaren in een club voor tuinliefhebbers. De ‘Koninklijke Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde’ van weleer wordt de Vereniging ‘Groei & Bloei’ van vandaag de dag. Het tijdschrift Groei & Bloei verschijnt tienmaal per jaar en is het grootste tuintijdschrift van Nederland. Het tijdschrift geeft informatie over tuinen, tuinieren en bloemschikken. Daarnaast zijn er ca. 120 afdelingen die lokaal activiteiten organiseren rond groen.

De afdeling Boskoop van de ‘KMTP’ nu ‘Groei & Bloei Boskoop’ viert in 2024 haar 150-jarig bestaan. In dit jubileumjaar organiseert de afdeling Boskoop van ‘Groei & Bloei’ verschillende activiteiten voor leden en de Boskoopse gemeenschap zoals, lezingen, workshops en activiteiten als ‘ken uw kweker’, de jaarlijkse tuinfietstocht en een tuinreis. Daarnaast keurt de commissie ‘Mooi Boskoop’ tuinen, deze commissie bestaat ook al ruim 60 jaar. Ook dit jaar zijn er allerlei activiteiten met een feestelijk tintje, met als hoogtepunt ons GROEN DOET LEVEN PLEIN op 24 augustus bij Proef de Tuin op het Rijneveld, waar activiteiten zijn voor jong en oud, muziek en een hapje en drankje.
Zie het fotoalbum voor meer foto's


Audiovisuele show

In plaats van de leden voor Leden avond hebben we dit jaar Marcel Batist uitgenodigd voor een audiovisuele presentatie.
Zijn passie voor alles wat groeit en bloeit, probeert hij vast te leggen met de camera. Tijdens zijn vele trektochten door de vrije natuur, maakte hij duizenden opnamen van landschappen, bloemen en dieren. Uit dit veelzijdige werk stelde hij speciaal voor Groei & Bloei een bijzondere audiovisuele presentatie samen.
Het was een boeiende avond, met een 10-tal verschillendediashows, die door Marcel op humoristiche wijze werdn ingeleid, De ondersteunende muziek  was heel sfeervol. en de foto's waren prachtig.