Boskoop

Boomkwekerijmuseum opent op 9 juni met de expositie “Rariteiten in het groen”

Hebt u ook uw vertrouwde leven zo gemist de afgelopen maanden? Gelukkig komt de versoepeling eraan en mogen ook musea hun deuren weer openen. Dat geldt natuurlijk ook voor het Boomkwekerijmuseum in Boskoop!

Wij vieren de heropening met de tijdelijke expositie: “Rariteiten in het groen”. Wandelend door een bos of langs weilanden kunt u getroffen worden door iets raars aan een plant of struik. Een paardenbloem heeft een veel dikkere steel dan normaal of takken gaan ineens kronkelen.

Is zo’n rariteit lelijk en moet ze worden vernietigd? Welnee, soms is ze zelfs zo mooi dat u ze in uw tuin wilt hebben. Dan is er een kweker nodig om de rariteit te vermeerderen, omdat ze in het algemeen niet erfelijk is. Hoe dat vermeerderen gaat, ziet u in de expositie.

Hebt u zich wel eens verbaasd over de grote aantallen eksternesten in berkenbomen? In de expositie leert u dat het geen nesten zijn en ook geen bezems die heksen lieten vallen, maar een mutatie in de groeicellen.

Door mutaties kunnen allerlei rariteiten ontstaan, soms mooi, soms lelijk, maar altijd interessant genoeg om erover te vertellen. De expositie laat diverse voorbeelden zien, zowel binnen als buiten in de museumkwekerij.

Ook mensen kunnen oorzaak zijn van een opmerkelijke rariteit: een hovenier hangt in zijn lunchpauze “even” zijn schoffel in een boom en vergeet hem. De boom en de schoffel zijn intussen vergroeid en vormen één geheel. Takken van een Nothofagus worden om een fietswiel gebogen tot ze rond groeien.

Bomen kunnen een verhaal vertellen. Wat zou bijvoorbeeld de kastanjeboom achter het Achterhuis van Anne Frank ons kunnen zeggen? En wat zag de Lijnbaanplataan in Rotterdam toen de stad in 1940 werd gebombardeerd? Zouden echtparen nog de knoop herkennen die ze vijfentwintig jaar geleden in de takken van een boom legden ter bezegeling van hun liefde? En wat vertellen de letters die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in een boom gekerfd zijn?

Bomen hebben in verschillende culturen een bijzondere betekenis. Zo vereerden de oude Grieken hun Zeusboom, aanbaden de oude Egyptenaren hun vijgenboom, dansten meisjes om de meiboom, snoepte Eva van de boom van de kennis van goed en kwaad en lieten schilders zich graag inspireren door markante bomen.

De tentoonstelling is te zien tot en met 30 oktober. Wij verheugen ons na zoveel stille maanden op uw komst!

Het museum is natuurlijk 100% coronaproef. Wilt u zelf ook rekening houden met de voorschriften en ons even bellen voordat u komt? (0172-217756)

Boomkwekerijmuseum, Reijerskoop 52-54, 2771 BR

www.boomkwekerijmuseum.nl


800 jaar Boskoop in het Boomkwekerijmuseum, deel 2

In een vorig artikel van het museum hebt u kennisgemaakt met de geschiedenis van Boskoop tot de zestiende eeuw.

Nu is de periode daarna
aan de beurt. In het midden van de zeventiende eeuw heeft Boskoop zich al ontwikkeld tot een echt boomkwekerscentrum. Een eeuw later begint ook de ontwikkeling van de handel, zoals blijkt uit de catalogus van Gerard Vrijdag, ‘Boomkweker en Boomenverkoper te Boskoop in Holland by
Gouda’.

Vanaf 1813 exporteren zo’n vijftig Boskoopse kwekers hun producten naar Engeland, Duitsland, Scandinavië, Rusland en zelfs Noord-Amerika. In
1856 wordt de nog steeds bekende en lekkere ‘Schoone van Boskoop’ ontwikkeld door K.W.J. Ottolander. Tussen de regels van de vruchtbomen
worden aardbeien geteeld. Het kweken van vruchtbomen, vooral appelbomen, blijft belangrijk, maar dankzij planthunters als Von Siebold
bereikten honderden planten uit Azië onze streken en groeide ook de sierteeltcultuur..

Tussen 1900 en 1910 vindt de definitieve omslag plaats van nuts- naar sierteeltgewassen. Langzaam maar zeker ontstaat het grootste
aaneengesloten sierteeltcentrum ter wereld. In onze museumkwekerij vindt u bomen- en plantensoorten die gekweekt
werden rond 1910. Ook de boomkwekerswoning is ingericht naar de mode van die tijd.

In de twintigste eeuw zet de ontwikkeling zich voort ondanks de crisis en de twee wereldoorlogen. De kwekerijen worden groter, er worden nieuwe
plantensoorten gekweekt en nieuwe afzetgebieden gevonden. En hoewel er nog altijd veel handwerk is, heeft de mechanisatie het werk lichter
gemaakt. Het voert te ver de ontwikkeling van de boomkwekerij hier tot in detail uit de doeken te doen. Maar komt u naar het Boomkwekerijmuseum, dan ziet u die ontwikkeling op een aantrekkelijke en educatieve manier.

We hopen dat museumbezoek binnenkort weer mogelijk is en we zien uit naar uw bezoek. En u weet het: met de museumkaart is de entree gratis.
Boomkwekerijmuseum Rijerskoop 52-54 -2771 BR Boskoop

website boomkwekerijmuseum