Groentips & Groeninfo

Vogelvoorjaar

Ze hebben hun woning weer betrokken, de heer en mevrouw Vink. Pal naast het raamkozijn van mijn woonkamer in de klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) net als vorig jaar. Het is hùn plekje en wee de argeloze vogel die in de buurt komt. 

Eerst moest er flink gerenoveerd worden, dus werd er dagen lang af en aan gevlogen met takjes en stukjes riet van mijn dak. Daarna was de inrichting aan de beurt. Snavels vol met mos werden er van mijn terrasmuur getrokken.
Toen het echtpaar tevreden was kwamen één voor één de eitjes, vijf in totaal.
Terwijl zij op de eieren zat, was hij druk in de weer. Als een ware ridder  verdedigde hij zijn nest. Alles wat maar in de buurt kwam werd zonder pardon weggejaagd. Verbaasd keek ik naar de agressie in dit kleine vogeltje en de energie waarmee hij alles wat vleugels had, hoe groot ook, te lijf ging. Zelfs één van de kauwen, die tot mijn ergernis weer de schoorsteen tot broedplaats hadden verkozen, pakte hij aan. Met zijn felle voorjaarskleuren tuimelde hij in gevecht met mees en mus door mijn tuin.
Het duurde niet lang of hij had ook mijn voederplank geconfisqueerd en dat leverde natuurlijk nog meer stress op. Veel kans kreeg hij daar overigens niet, daarvoor zitten er altijd te veel kauwen, eksters en duiven te wachten op een lekker hapje van mij en tegen die overmacht was zelfs zo’n strijdlustige vink niet opgewassen. Dat was maar beter ook want in het broedseizoen horen vinkjes insecten te eten en te voeren.
De familie Kauw op mijn schoorsteen heeft daar niet zo veel moeite mee. Alles wat ik neerleg is in een mum van tijd verdwenen. Net als de vinken zoeken zij ook tussen het riet van ons dak naar insecten. Op zich niks mis mee, ware het niet dat zij hele plukken riet lostrekken wat ons ieder jaar een rekening van de rietdekker oplevert. Zelfs een totaal met duivenpinnen beplakte schoorsteen houdt ze niet tegen. Ze wurmen net zo lang tot ze warm en droog onder de kap hun jongen kunnen groot brengen. Toch mag ik ze wel met hun intelligente en brutale kraaloogjes en dat kauwengeklets boven mijn hoofd heeft ook wel wat.
Even verderop in de nestkastjes, huizen ringmussen en mezen als goede buren terwijl de winterkoninkjes in de nok van de hooiberg wonen.
Het is dus een drukte van belang in mijn tuin en ik ben er heel blij mee, want het scheelt me heel veel vervelende insecten, van die kruipers en vliegers die je planten opeten en uitzuigen. Veel vogels zoeken in mijn struiken naar luizen,  anderen scharrelen over de grond en dat ze zich dan af en toe vergissen en mijn jonge moestuinplantjes of een aardbei opeten…… het is ze gegund.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST