Groentips & Groeninfo

Vol?

Mijn tuin is vol.  Er is geen plaats meer voor nieuwkomers. Daar komt nog bij, dat ik eigenlijk naar wat minder bewerkelijke borders toe wil. Dat betekent grotere groepen van niet te moeilijke planten, zodat mijn geplaagde rug en knieën in de toekomst een beetje worden ontzien.

Klinkt als een goed plan. Toch? Eindelijk na al die jaren eens rustig achterover leunen, zonder steeds te moeten binden, snoeien of wieden. Ik zie het voor me, lekker met een drankje in de zon. Totdat ik een bezoek breng aan een beurs of een tuincentrum. Of ik lees ergens iets over bijzondere planten. Dan begint het te kriebelen en vergeten zijn al mijn goede plannen.
Zo las ik laatst een folder over zomerbollen naar aanleiding van een bezoek aan de Hortus Botanicus in Leiden. Daar ging ik heen om hun nieuwe, verhoogde bollentuintje en het bijbehorende kasje te bekijken waarin hun collectie geofyten centraal staat.
Geofyten, zo leerde mij het boekje dat ik bij de ingang kreeg, zijn planten die “ondergronds droge of koude tijden doorstaan, waarbij reserves zijn opgeslagen in wortelorganen, dwz  knollen, bollen en wortelstokken”. Een prachtige definitie vond ik.
Trouwens het was daar zo wie zo prachtig, omdat ook de stinzenplanten volop in bloei stonden. Het maakte mijn bezoek meer dan waard.
Maar terug naar de zomerbollen. Prachtige plaatjes komen voorbij en dito namen van bijv. Hymenocallis of de bijna zwarte Aziatische lelie “Queen of the Night”. Als extra verlokking is er dan ook nog het artikel in Groei en Bloei over de Nerine met zijn fantastische bloemen.
“Maar ja, je tuin is vol” zegt mijn gezond verstand, “maar er is best nog wel ergens een plekje” zegt mijn plantenduveltje en die Nerine is niet eens winterhard dus die moet toch in een pot. Ik kan het niet laten, de lentekriebels zijn te sterk en voor ik het weet heb ik weer méér bolletjes besteld  dan ik van plan was. De winterharde soorten plant ik eerst in potjes, elke bol apart met een etiketje wat het voorstelt. Zodra ze dan flink boven de grond staan hoop ik een geschikte plaats voor ze in mijn tuin te hebben gevonden. Mocht het toch ijdele hoop zijn, dan zet ik ze in een grote pot op mijn terras, bij al die andere potten met planten die op dezelfde manier hun weg daarheen hebben gevonden.
Een beetje een verslaving? Misschien wel, maar je kunt aan slechtere dingen verslaafd zijn, denk ik dan maar.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST