Groentips & Groeninfo

februari

Wintervakantie en de "Wellness ecke" van de vakantiebuurman

We zijn aan de wandel, vanuit ons vakantiehuis in het Schwarzwald. Terwijl ik geniet van een zonovergoten sneeuwlandschap roept een van mijn medereizigers, “hé Jeanette, jij bent toch bij Groei en Bloei? Weet jij wat dat zijn, die rare bollen in die boom”. Zonder dat ik er in eerste instantie veel over nadenk antwoord ik “dat zijn heksenbezems” en begin met een omstandige poging de ICT-er uit te leggen, dat het een woekering is in een groeitop van de boom, veroorzaakt door schimmels of bacteriën en dat er daardoor een uitgroei ontstaat van allemaal kleine takjes. 

Ik verbaas me altijd over de hoeveelheid mensen die helemaal geen interesse hebben in alles wat zich in de natuur rondom ons afspeelt, dus zo’n kans om iets uit te leggen laat ik niet aan mij voorbij gaan.
Gaandeweg mijn verhaal begin ik echter te twijfelen. Ik kijk nog eens wat beter, maar de bollen zitten nogal hoog en daardoor kan ik het niet zo goed zien. Toch lijkt het alsof er iets groens aan de takken hangt. Groen? Hartje winter? Opeens valt het kwartje, het zijn maretakken of mistletoe ( Viscum Album).
Deze groenblijvende halfparasiet kennen we van de kersttraditie. Gelukkig hangen ze erg hoog want nu na mijn ontdekking mijn uitleg verandert, zijn mijn medewandelaars vol aandacht en ik ben blij dat ze er niet bij kunnen om ervan te plukken.

Desgevraagd beaamd ook de “deutsche” buurman mijn verhaal maar zaait toch nog een beetje verwarring als hij het over Mahrennesten heeft. (Mahre is duits voor heks.) Hij vertelt dat ze vroeger de planten in de stal hingen om heksen en kwade geesten te weren van het vee. Daarna volgen nog veel meer verhalen.
Mijn contact met de buren krijgt nog een staartje wanneer ik de volgende dag bij de sleeplift wordt aangesproken door een meneer met een snowboard. U logeert toch naast ons, u bent toch die “Gärtnerin” vraagt hij.

Ik had de buurman helemaal niet herkent in zijn flitsende skipak. De volgende dag mag ik zijn authentieke boerderij bekijken en vol trots laat hij zijn, onder lagen sneeuw bedekte, tuin zien.  Hij vertelt enthousiast over zijn vijver, borders en het doorzicht naar het omringende landschap. Dan komen in zijn “Wellness ecke”. Een jacuzzi en een sauna omringd door een hoge coniferenhaag. Hij nodigt me uit voor een avond badderen. Ik weiger beleefd maar tegelijkertijd valt mijn oog op een uit de kluiten gewassen Berberis naast de jacuzzi.  Een beetje lacherig vraag ik of die stekelplant daar staat als extra toevoeging aan de wellness ervaring.  Hij kan het grapje niet waarderen en mijn rondleiding is daarna snel ten einde. Gelukkig komt even later zijn vrouw in zicht en met haar geniet ik in het zonnetje van een heerlijke beker zelfgemaakte Glühwein. Een ervaring rijker neem ik afscheid met een vrolijk “auf wiedersehen”.

Jeanette.

meer

 

 

 

 

 

 

      

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver