Groentips & Groeninfo

Terug van weggeweest

Terug van weggeweest.

Na enige tijd uit de running te zijn geweest ten gevolge van gezondheids- en  familieperikelen ging ik, een paar weken geleden, voor het eerst na mijn operatie weer naar tuincentrum de Bosrand. Dit in het kader van mijn hernieuwde oppasdagen op mijn anderhalf jaar oude kleinzoon.
Na een uitgebreide ronde langs de vissen, vogels, cavia`s en konijnen belandden we, voorzien van een tray winterviolen, bij de kassa. Zoals wel vaker stond daar een container vol onverkoopbare planten met daarop een briefje “Gratis meenemen, 1 plantje per klant”.

Tussen alle, niet zo florissante, overblijvertjes stond een onooglijk potje met 3 sprietjes die luisterden naar de illustere naam van Clerodendrum ugandense “Blue Wing”. Het bijbehorende plaatje op de steker was prachtig.
Nu ken ik wel de Cl. trichotomum en in mijn tuin heb ik de Cl. bungei, de zogenaamde pindakaasplant maar die ugandense? Nooit van gehoord.

Werk aan de winkel voor een nieuwsgierig aagje en op internet vond ik natuurlijk al gauw allerlei tegenstrijdige informatie.
Het plantje, zo zegt een site, komt uit oost Afrika, is een zonaanbidder en kan daar 120-150 cm hoog worden. De Latijnse naam zou ook Rotheca myricoides? zijn en in Nederland is hij bekend als de Pagode bloem. Volgens de ene website volledig winterhard met onder de grond overblijvende wortelstokken volgens een andere, een kuipplant die boven de 10 graden moet overwinteren. Het laatste leek me aannemelijker gezien zijn afkomst.

Om aan de veilige kant te blijven kregen de 3 takjes een plaatsje op mijn keukenvensterbank. Eerst maar eens zien of er überhaupt iets van komt, dacht ik. Na enige tijd verschenen er frisgroene blaadjes en het duurde niet lang of mijn zielenpietje begon aan een geweldige groeispurt. Na nog een week verschenen er knoppen waaruit prachtige blauwe bloempjes tevoorschijn kwamen, die er uit zagen als een vlinder. Geen wonder dat hij “Blue wing” heet. Nu bloeit er een prachtige plant op mijn vensterbank en dat gaat, als ik naar het aantal knoppen kijk, nog heel lang zo door. Ik geniet er dagelijks van in deze koude tijden en hoe hij nu werkelijk heet, het zal me een zorg zijn. Over een poosje krijgt hij een heerlijke grote pot met verse aarde en van de zomer mag hij genieten van een warm plekje op mijn terras. Hoe het daarna verder moet? Dat zoek ik, tegen die tijd, nog wel uit.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST