Groentips & Groeninfo

Tuinstress

Zoals u natuurlijk al lang weet is het van 11 t/m 18 juni landelijke open tuinenweek bij onze vereniging.
Nu heb ik regelmatig bezoekers in mijn tuin maar zo’n landelijk evenement maakt dat ik, nog meer dan anders, mijn beste beentje wil voorzetten en daar gaat het dan ook mis. De tuinstress krijgt me te pakken en overal zie ik onkruid, foute plantencombinatie ’s, lege plekken, luis- en schimmelinvasies en ga zo maar door. Kortom een vreemd soort faalangst maakt zich van mij meester.
“Doe er dan ook niet aan mee” zegt mijn man. “je haalt het jezelf op de hals” en hij heeft natuurlijk gelijk, maar ja, het tuinduiveltje in me, vindt het stiekem ook wel erg leuk om aan bezoekers te laten zien, waar ik zelf best trots op bent.
Zo komt het dan dat ik, ondanks mijn rugklachten, toch nog een stuk van mijn gazon omspit omdat ik, in een impuls, vind dat de vorm toch niet goed aansluit bij de rest van de tuin.
Maar omspitten is één, daarna volgen er nog kruiwagens compost en bemeste aarde uit onze kippenren. Gelukkig kan ik me daarna op een regenachtige zondag bezighouden met wat ik het liefste doe, het bedenken van de beplanting. Dat puzzelen met bloeitijden, kleuren, blad- en bloemvormen etc. daar kan ik uren zoet mee zijn.
Nu maar hopen dat ik op tijd al die planten ook werkelijk kan aanschaffen en op hun plaats zetten. De tijd dringt! Naast al deze ongeplande aktie, is er natuurlijk ook het gewone onderhoud. Met dank aan de weergoden voor het koude voorjaar heb ik weinig onderhoud aan de vele rozen die nog volop in knop staan, ze zullen dus op 11 juni bijna allemaal bloeien.
Hopelijk is de luizenplaag dan ook wat over, omdat naast de regen ook de jonge vogels heel wat van die plaaggeesten laten verdwijnen. Naast deze hulp is er toch heel veel te doen. Wieden, binden, knippen, mijn vingers trekken er krom van. De fysiotherapeut moppert dat ik nu echt moet inbinden, maar het virus heeft toegeslagen, er is geen stoppen aan. Iedere vrije minuut ben ik in de tuin in de hoop alles op tijd af te krijgen.
Eén ding heb ik helaas niet onder controle, dat is mijn man! Hij besloot kort geleden het pad naar de voordeur opnieuw te bestraten. Een doorn in mijn oog is de rommel die dat veroorzaakt, maar na 32 jaar huwelijk weet ik dat het geen zin heeft daarover te klagen. Dat doe ik dan ook niet en hoop in stilte dat ook hij op tijd klaar is met zijn klus. En zo niet, jammer maar het is niet anders.
Tot ziens op 11 juni tussen 10 tot 17 uur.

Jeanette.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919