Groentips & Groeninfo

Evaluatie.

 

Ondanks het koude weer van de afgelopen dagen, geniet ik van mijn ontluikende tuin. Tussen het verse roodbruine beukenblad hangen ontelbare kleine bloemetjes aan hun lange steeltjes te wiebelen in de wind.
De blauwe regen langs mijn terras zit vol bloemknoppen die eruit zien als kleine pijpenragertjes en de esdoorn en zwarte vlier ontplooien hun blaadjes. Het ziet eruit als kant en vooral de vlier die dan ook “Black Lace” heet doet zijn naam alle eer aan.
Na de sneeuwklokjes en de krokussen is het nu de beurt aan de narcissen en tulpen, aangevuld met wat minder gangbare bolgewassen zoals een prachtige wilde hyacinten soort waarvan ik helaas de naam vergeten ben.
Zoals ik eerder schreef heb ik, geïnspireerd door een boek van Jacqueline van der Kloet, handen vol bollen in de tuin gestrooid en daar geplant waar ze neervielen. Het is wat mij betreft een succes. Veel minder stak geregisseerd dan de groepjes die ik gewend was te maken, bloeien er nu her en der enorme knalgele tulpen in het talud van de dijk en bieden zelfs bij kou en regen een feestelijke aanblik.
Voorzichtig heb ik bij dit experiment gekozen voor één kleur tulpen per border, maar dit najaar plant ik er zeker nog andere passende kleuren bij. Het mag ook nog wel wat voller. Bij zo’n resultaat vergeet ik bijna dat ik een hekel heb aan bollen planten.
De hoek die ik vorig voorjaar opnieuw heb ingeplant krijgt al een beetje “body”.
De cardamine groeit en bloeit goed. De algen in mijn vijvertje trouwens ook! De dwergstruiken van Herman Geers zijn goed aangeslagen en combineren mooi met de andere planten.
Aan de andere kant van de tuin, in het moeras gedeelte bloeit voor het eerst de knalgele Lysichiton, waarop ik op slag verliefd was geworden tijdens een bezoek aan Trompenburg.
En dan de zaadjes van de klimmende gebroken hartjesplant. Gevonden na lang zoeken op internet naar aanleiding van een tuinbezoek tijdens de bustocht vorig jaar. Ze doen het! Ik ben een kluns met zaadjes. Behalve in de moestuin waar het altijd wel lukt, komt er bij mij zelden iets van terecht. Van de vijf soorten die ik had gezaaid komen er dus ook maar weer twee op. Maar één daarvan is wel de Dicentra met de gele hartjes. Nu nog groeien, verspenen, weer groeien en uitplanten. Als dat allemaal ook lukt, geef ik mezelf een schouderklopje. We gaan het zien.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST