Groentips & Groeninfo

Bio

Korte tijd geleden organiseerde onze vereniging een inspiratiedag  moestuinieren voor bestuursleden. De moestuin is “hot”, dat bleek ook uit de enorme opkomst.
De gastspreekster die dag, was Alma Huisken, culinair groenauteur die ook regelmatig in Groei en Bloei haar licht laat schijnen over dit onderwerp. Een zeer enthousiaste en kleurrijke dame, die de lachers regelmatig op haar hand had.
Nou was voor mij bio gewoon bio, maar er bleek een wereld van verschil tussen biologisch en biodynamisch en ook het ‘gewone’ biologische hield toch wel iets meer in dan ik altijd had gedacht.
Zodra ik bijvoorbeeld over mijn composthoop, de kippenmest gooi van mijn eigen tokkies, maar die vervolgens niet biologisch laat eten, is mijn kweeksel met deze compost al niet meer bio. En ik maar denken dat ik super goed bezig was!
Nu gebruik ik al jaren geen kunstmest meer, maar mijn koemestkorrels horen in dit geval biologisch te zijn. Ook het zaad dat ik gebruik moet dan op die manier geproduceerd zijn. Oké, dan niet volledig biologisch, maar wel verantwoord, ik heb er vrede mee.
Na een lekkere (naar mijn idee niet zo biologische) lunch vertelde Alma over biodynamisch moestuinieren. Dat gaat nog een stapje verder. Gebaseerd op de onderzoekingen van antroposoof/filosoof Rudolph Steiner gaan mensen die biodynamisch telen, er van uit dat alles op deze aardbol met elkaar in verbinding staat en zo goed mogelijk bewaard moet worden. Klimaat, bodem, water, lucht enz. mogen worden gebruikt maar niet beschadigd door kunstmest, luchtvervuiling en ga zo maar voort. Tot zo ver kan ik me volledig vinden in deze filosofie.
Dat ook de stand van de maan en de planeten van invloed zouden zijn op de ontwikkeling van plantjes, daar heb ik dan weer wat meer moeite mee. Op allerlei websites over dit onderwerp, zijn zaaikalenders te vinden die aangeven wanneer het de beste tijd is om bijvoorbeeld wortels of spinazie te zaaien.
Met naast mijn tuin een grote interesse in ruimtevaart, weet ik wel iets over graviteit, straling e.d. en ik ben er dan ook van overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij nu denken te weten, maar of dit van invloed is op tuinplanten? Ik neem het niet voetstoots aan.
Als voormalig analiste, gewend aan proefjes doen, zou ik een keer de proef op de som moeten nemen. Zo serieus als sommige biodynamische tuiniers, die om 3 uur 's nachts zaaien omdat dan de planeten in de meest gunstige stand staan, zal ik niet zijn (en volledig biodynamisch zal het ook niet worden) maar zo'n kalender geeft een ruim tijdvenster aan en het kan ook best overdag. Het lijkt me de moeite van het proberen waard.
Voorlopig doe ik het op mijn manier en stapje voor stapje leer ik om zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen mijn groente te kweken. Mijn nieuwste uitvinding is een ”koolklamboe”. Zo noem ik het bouwsel van elektriciteitspijpen en een oude klamboe die eigenlijk tegen de muggen over mijn bed hoorde. Hiervan bouw ik een gazen tentje over mijn kolen waardoor de vlinders er niet bij kunnen. Geen koolwitjes, geen rupsen en met als resultaat prachtige kool. Misschien een beetje zielig voor de vlinders, maar er is in de rest van mijn tuin genoeg ruimte voor ze en het is een betere oplossing dan hun nageslacht bespuiten met pyrethrum. Het ziet er een beetje vreemd uit zo'n tentje, maar ik en mijn kolen zijn dik tevreden en daar gaat het om.

Jeanette.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919