Groentips & Groeninfo

Warm

Nee hoor, je gaat het niet geloven. Tijdens de kerstdagen bloeiende Helleborus en sneeuwklokjes in de tuin, dat is wel eens vaker voorgekomen, maar narcissen, primula’s en longkruid dat is weer eens wat nieuws. De wintersnoei van mijn fruitbomen lijkt meer op een amputatie. Overal lopen de takken al uit.
De Hamamelis struiken, die zijn al bijna allemaal uitgebloeid. Alleen de late Hamamelis Westerstede laat nog heel even op zich wachten, al zag ik vanmorgen al wat van de fel gele kleur doorschemeren.
Clematis Tr. Rubromarginata en V. Walenberg die samen tegen de schuur groeien en die ik elk jaar begin maart bijna bij de grond afknip, begonnen nu al zo erg uit te lopen dat ik ze met de moed der wanhoop maar heb teruggesnoeid.
Och ja, en dan de rozen. Tussen de nog steeds prachtige bottels ontwaar ik nieuwe knoppen. Nog even een aantal dagen van dit milde weer en het worden nog bloemen ook.
Inmiddels bloeien ook overal de boerenkrokussen, irisjes en voorjaarscyclaampjes, iets wat je normaliter pas over een maand verwacht.
Toegegeven ik ben geen liefhebber van de winter, maar ik vraag me nu serieus af hoe, als het weer zo blijft, mijn tuin er van de zomer uitziet. Hoeveel muggen, luizen en ander gespuis zal er zijn omdat het hoegenaamd niet heeft gevroren. De lieveheersbeestjes die altijd met tientallen op een kluitje, overwinteren in een hoek van mijn slaapkamerraam, zijn al ook al wakker geworden.
Nog iets wat ik me afvraag. Hoe gaat het met planten die zo vroeg bloeien? Verlengen zij hun bloeiseizoen, of zit ik al in augustus met een dooie boel in de tuin? Misschien gaat alles er met een beetje extra mest juist wel geweldig uitzien.
Ook het gras van het gazon (en helaas ook het onkruid in de borders) blijft maar doorgroeien. Onze overbuurman kon het niet meer aanzien, greep vorige week naar de maaier en heeft alles gekortwiekt. Wat is wijsheid? Ik heb besloten het zo te laten. Stel je voor dat het nog flink gaat vriezen, dan lijkt me een pas gemaaid gazon ook niet zo geslaagd.
Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan hoop ik er maar op dat er eerst een dik pak sneeuw valt en dat er vooral geen harde wind gaat waaien uit het oosten. Dit vooral omdat onze nieuwe buren de totaal met bramen overwoekerde bomenrij naast hun oprijpad hebben weggehaald en mijn tuin nu, bij oostenwind, de volle laag krijgt. Maar ieder nadeel heeft een voordeel om Johan Cruijff maar eens te citeren, want die opruimwoede verlost mij wel van heel veel onkruidzaden en dat maakt mijn tuinleven weer een stuk makkelijker. Mijn uitzicht gaat er ook flink op vooruit nu ik, in plaats van op woeste braambossen, uitkijk over weilanden met schapen. Ik ben er dus blij mee en als we de komende weken niet alsnog poolweer krijgen, wordt het een bloemig mooi voorjaar.

 

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST