Groentips & Groeninfo

Zoekt en gij zult vinden.

Op 22 augustus was het dan weer zover. De dag van onze jaarlijkse bustocht en alle ingrediënten voor een zeer geslaagde dag waren aanwezig. Onze “eigen” buschauffeur, prachtig weer, een perfecte organisatie, wat kan een mens nog meer wensen. Al meteen in de eerste tuin van de familie Ramsbotham, genaamd “Tuin op de Haar” in de buurt van Hoevelaken, viel ik als een blok voor een prachtig subtiel klimmertje met gele bloemetjes. Wat verscholen aan de zijkant van de kas, ingeklemd tussen nog veel meer bijzondere planten, hing een massa tere bloempjes aan een wirwar van dunne takken. Mijn eerste gedachte was aan een gebroken hartjes plant (Dicentra) maar als klimmer?? Dat leek me onwaarschijnlijk. Nu zijn de Ramsbothams zeer contentieus wat betreft hun plantennamen, zodat je bij bijna elke plant een naambordje vindt. Maar oh jee, hier stonden zoveel bordjes bij elkaar dat ik een soort eliminatie quiz moest doen voordat ik eindelijk de meest waarschijnlijke naam kon opschrijven. Voor de zekerheid had ik ook nog wat andere namen van bordjes in de buurt genoteerd, maar die waren overbodig. Ik zat er niet ver naast want het bleek, na enig speurwerk in boeken en op internet, inderdaad een Dicentra, en wel de macrocapnos. Jawel, een klimmende gebroken hartjes plant.
Raar is dat toch, hoe dat dan werkt in je hoofd. Ook de andere tuinen die we bezochten waren prachtig op hun eigen manier en heel afwisselend, maar dat ene kleine klimplantje gaat dan niet meer uit mijn gedachten.
Thuisgekomen ging ik meteen op onderzoek uit. Natuurlijk moest en zou ik dat plantje in mijn tuin hebben. Nou dat viel vies tegen, zelfs mijn beproefde internetsites waar ik altijd wel vind wat ik zoek, lieten verstek gaan. Uiteindelijk vond ik de “bartjestuinzaden” site van enthousiaste plantenliefhebbers die zaden uit hun eigen tuin oogsten en verkopen. Voor een paar euro was ik zodoende de trotse eigenaresse van een paar kleine zakjes met piepkleine zaadjes, waaronder de Dicentra macrocapnos.
Hoe nu verder. Op het zakje staat: zaaien binnen, in februari en in de koude kas, in maart, de hoogte wordt ongeveer 4 m en de bloeitijd is van juli tot aan de vorst. Nou, dat belooft heel wat. Nu ben ik niet zo’n zaai “ster” maar ik ga mijn best doen en wie weet wordt dit experiment een groot succes en kan ik de komende jaren mijn tuinbezoekers trots dit leuke plantje laten zien.
Wordt vervolgd.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST