Groentips & Groeninfo

Besjes.

 

En nee, dan bedoel ik niet die twee oude dametjes die voor het verzorgingshuis op een bankje zitten. En nee, dan bedoel ik ook niet de Inca en Goji bessen in de supermarkt, die horen bij de zoveelste gezondheidshype die rondwaart in ons land. Nee, ik heb het natuurlijk over al die mooie besjes in mijn tuin.
De aalbessen, kruis- en zwarte bessen zijn natuurlijk allemaal al geplukt en ingevroren en moeten wachten tot ik een keertje tijd vind om er jam en sap van te maken. Maar ach, zo’n fraai gezicht zijn die struiken nu ook weer niet met die vogelnetten erover.
De echt mooie vruchtjes zijn nu pas in aantocht. De knal oranjerode bessen van de vuurdoorn tegen mijn saaie, grijze achtergevel bijvoorbeeld. Zo nu en dan kost het me armen vol schrammen als hij aan een snoeibeurt toe is, maar in het voorjaar bloeit hij prachtig en nu in het najaar, blijven de bessen er best wel lang aanzitten omdat de vogels andere lekkernijen prefereren.
Naast de vuurdoorn, pakt ook Celastrus flink uit. ’s Zomers vallen zijn groene slingers en zijn minibloempjes niet zo op, omdat ze als klimrek voor de rozen en de clematissen dienen. Nu dat feest op zijn einde loopt, worden de prachtige vruchtjes zichtbaar. Ik vind het een prima samenwerking. Wel vereist zo’n boomwurger heel wat snoeiwerk om hem binnen de perken te houden, maar deze najaarspracht vergoed veel.
Een andere najaarsverassing  vormt mijn Schisandra. Een paar jaar geleden zag ik in Groei en Bloei een artikel erover en ik was meteen in de ban van deze bijzondere klimmer. Nou ja, een klimmer, dat is het eigenlijk niet. Hij windt zich met lange dunne slierten om een klimroos. De vele kleine rode kelkjes van deze plant zijn tegen de zomer een prachtige combi met de grote gele rozen van deze juffer.
Na de bloei vormen zich sliertjes met daaraan talloze kleine besjes die in de herfst van groen naar donkerrood verkleuren. Eetbaar zijn ze ook, maar in de lyrische omschrijving van deze smaakbeleving kan ik me niet zo vinden. Ik vind ze vooral prachtig om te zien. In China zouden deze besjes als lekkernij zowel als medicijn gebruikt worden. Dat is dan in ieder geval beter dan veel andere dingen die daar als wondermiddel gegeten of gedronken worden.
Tot slot zijn daar natuurlijk ook nog de grote hoeveelheid rozenbottels. Met 30 klim-  en evenzovele “gewone” rozen in mijn tuin, zijn er in het najaar heel veel verschillende soorten bottels te bewonderen. Sommige knalrood en piepklein, zoals van mijn rijtje “Jan Fransen” rozen. Sommige oranje en in een overweldigende hoeveelheid zoals bij rambler “Bobby James”. Ook de Rosa Glauca, met zijn blauw/groene blad vormt in het najaar rode bottels wat samen een prachtige combinatie oplevert.
Hieruit blijkt dus maar weer, dat ook in een najaarstuin genoeg te genieten valt, voor wie er oog voor heeft.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST