Groentips & Groeninfo

Zomer.

Heerlijk, dit mag voor mij altijd doorgaan. Van die lange avonden buiten op het terras omgeven door mijn uitbundig bloeiende Oleanders, gele Campsis “Flava”, rode en gele klimrozen en de Wisteria die met een flinke 2e bloei zich van zijn beste kant laat zien. Op de achtergrond het geklater van de waterspuwer in mijn nieuw aangelegde vijvertje.
Dat vijvertje, wat eigenlijk de naam vijver niet eens mag hebben omdat het meer stenen en planten dan water bevat, is een grote bron van vermaak voor allerlei vogels en daardoor ook voor mij.
Ze verdringen elkaar soms om te kunnen badderen. Zo kletsnat dat ze bijna niet meer kunnen vliegen, landen ze dan op één van mijn tuinstoelen om te drogen en te poetsen. Dat gebeurt dan allemaal vlak onder mijn neus, maar ze schijnen mijn aanwezigheid niet storend te vinden, want ze trekken zich niets aan van mij of mijn hond .
Dit jaar heb ik (bewust) kennisgemaakt met het spotvogeltje. Een klein, geelbruin vliegertje dat niet opvalt tussen de struiken, maar zodra hij zijn snaveltje open doet, weet je niet wat je hoort. Hij zingt geen eigen lied, maar aapt anderen na. Soms lijkt het of je parkieten hoort, dan weer een spreeuw of een zingende merel. Laatst hoorde ik hem zelfs een geluid maken, dat verdacht veel leek op het miauwen van een poes! Wat een type is dat.
Dan zijn daar ook nog de spaarzame vlinders, vrolijk hoppend van bloem naar bloem. Nu las ik ergens, dat overrijp fruit, wat je zelf niet meer kunt eten, wanneer je het buiten neerlegt nog een heerlijk maaltje is voor deze fladderaars. Bij mijn fruitbomen, waaronder altijd wel een afgevallen appel of pruim ligt, was het me nog niet opgevallen en met de nectarine op mijn voederplank lukt het ook al niet. Allerlei insecten, van wespen tot (hele vieze) vliegen komen er op af maar vlinders, ho maar, niet één. Ook de brandnetelhoek achter mijn composthoop, daar bewust ongemoeid gelaten omdat vlinders daar graag hun eitjes zouden leggen, levert vooralsnog naar mijn idee geen extra exemplaren op. Ook aan het aantal vlindervriendelijke planten in mijn tuin zal het niet liggen, die zijn er genoeg maar zelfs op mijn vlinderstruik zie ik er dit jaar maar bar weinig. Volgend jaar beter?
Langzamerhand worden nu de avonden wel weer korter. Mijn tuin-uren zijn in hoofdzaak gevuld met het afknippen van uitgebloeide bloemen. De boeren zwaluwen gebruiken de stangen tussen de palen, van mijn tot schuur omgebouwde hooiberg, als verzamelplaats voor ze naar het zuiden trekken. Ik telde er laatst zomaar 50 aan één kant. Nu zijn ze nog even druk met foerageren en vangen, al kwetterend, heel veel insecten rond mijn huis. Nog even dan trekken ze zuidwaarts en gaat de herfst beginnen, maar ik blijf zo lang als het nog kan, genieten van deze zomer en hoop op een hele mooie herfst.

Jeanette

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST