Groentips & Groeninfo

Opvang.

Op onze tuintafel staat een vaas. Ooit gekocht, in een vlaag van barokke verstandsverbijstering, als sierpot voor een kamerplant. Al snel werd hij weer afgedankt, als niet passend in ons interieur. Nu doet hij dienst als opvangcentrum voor asielzoekende bloemen en planten.
Bijvoorbeeld voor de blauwe akelei die ik tijdens het wieden ontdek tussen mijn witte gebroken hartjes planten. In mijn optiek moet hij daar natuurlijk het veld ruimen en de afgeknipte bloem belandt dan ik mijn tuinvaas. Evenzo vergaat het de bloemen van een kapot gewaaide tak uit één van mijn klimrozen. Maar ook de doorgeschoten broccoli, zoals op de foto, of de bloemen van de prei en pastinaak, zijn zeer bruikbaar, er is van alles. Ik heb op die manier bijna altijd wel wat fleurigs buiten op tafel en als er dan toch soms even zich niets aanbied uit mijn tuin, zijn daar altijd nog de krijgertjes bij een aankoop in de bouwmarkt of van andere goedwillende gevers.
Wat betreft het laatste ben ik tegenwoordig wat meer op mijn hoede dan vroeger. In het begin bestond mijn halve tuinbeplanting uit krijgertjes en ik was er maar wat blij mee. Natuurlijk heb ik nog steeds van deze planten die prima passen in mijn borders, maar helaas blijken echter vaak die weggevertjes te bestaan uit enorm woekerende planten, of soorten die het in mijn tuin helemaal niet leuk vinden.
Zo veroverde die schattige lage Campanula die ik van iemand kreeg in korte tijd mijn hele terras en kwam uit alle gaten en kieren tevoorschijn, zelf uit de voegen in de muur. Niet uit te roeien! Daarentegen is de mij, met gepaste trots toebedeelde en niet woekerende “dwergguldenroede” niet vooruit te branden. Nu na 4 jaar is de plant nog niet groot genoeg om hem te delen en ik heb niet zo veel aan één plant van een bepaald soort in mijn brede borders. Voordat ik nu dus klakkeloos alles wat ik krijg in mijn tuin plant, laat ik het eerst een poosje in een pot groeien om te zien of het zich ontpopt als vriend of vijand.
Terug naar mijn tuinvaas. Wat me ook erg goed bevalt zijn de afgeknipte kruiden uit mijn, altijd flink uitdijende kruidentuintje. Lavendel, munt, venkelpluimen, het geel van de wijnruit aangevuld met komkommerkruid en oreganobloemen vormen een prachtig boeket en het ruikt ook nog eens heerlijk.
Als we dan op een warme zomeravond buiten een glaasje wijn drinken, lijkt het daar op ons terras in Hazerswoude zomaar ineens wel de afsluiting een Provençaalse vakantie dag.
Ik wens iedereen een fijne vakantie en wij spreken elkaar weer in augustus.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST