Groentips & Groeninfo

Toeval.

De opknapbeurt van het laatste stukje tuin, waar ik al eerder over schreef, vordert gestaag. Natuurlijk was ik eigenwijs en wilde niet wachten tot mijn echtgenoot tijd had me te helpen, dus heb ik de negen oude Hortensia struiken, kreunend en steunend, eigenhandig uitgegraven.
Gelukkig was het een aantal dagen daarna flink koud en guur, zodat ik niet verder kon en mijn arme spieren en gewrichten zich weer een beetje konden herstellen. Zoals altijd als zo`n stukje tuin dan leeg is, lijkt het ineens veel groter dan op mijn getekende plan en staan ook de planten die mogen blijven toch net op een iets andere plek dan ik dacht. Maar met gum en potlood is dat snel aangepast.
Nu de tekening klopt en ik mijn water ”gebeuren” heb gecreëerd is het tijd voor mijn ultieme geluksmomenten, planten verzamelen. Langs de rand van het vijvertje plant ik o.a. Penningkruid, Achillea ptarmica, en Saxifraga.
Door ervaring, opgedaan met mijn vroegere vijver, weet ik dat een goede kantafwerking best lastig is. Daar zijn begroeiingsmatten en tassen voor te koop, maar ik heb een prima, veel goedkopere, oplossing. Ik spaar oude panty`s, knip de benen eraf en vul die met flink wat aarde. Dan knip ik stroken van een oude jute zak en leg die over de rand van de vijver, tot net aan de watergrens. Aan de bovenkant leg ik dan mijn nylon benen erop zodat de jute niet kan wegglijden. Gaatje in de kous, plantje erin en binnen een half jaar is alles begroeid en zie je er niks meer van. Ook het jute wordt vanzelf groen door de algen en vormt een lekkere ruwe ondergrond voor allerlei beestjes die in en uit het water willen. Ik vul het hele vijvertje, rondom mijn waterornament, met een flinke hoeveelheid keien zodat er geen kindjes in kunnen vallen, maar er in het water wel genoeg ruimte blijft voor dieren zoals kikkers en salamanders. Ik heb voor de verdere beplanting van dit tuingedeelte een verlanglijstje gemaakt, waar naast een aantal leuke, voor deze standplaats geschikte, dwergheesters van Herman Geers, o.a. ook Cardamine heptaphylla en Brunnera macrophylla Jack Frost op staan. Van Cardamine had ik nog nooit gehoord maar, in het al eerder genoemde boek, van Jacqueline v.d. Kloet “Kleur je tuin”, had ik erover gelezen en na wat research op internet en natuurlijk ook in mijn boeken, vond ik dat deze pinksterbloemachtige beslist  niet mocht ontbreken.
Nu wil het toeval dat Marianne, onze webmaster, en ik op bezoek waren in de Festina Lente tuin annex kwekerij in Katwijk, ter voorbereiding van onze komende excursie van vrijdag 24 april en wat staat daar op de toonbank, een Cardamine. De dames, van deze kwekerij in niet alledaagse planten, hadden enige tijd geleden, wat stekken gekregen uit de tuin van bovengenoemde mw. v.d. Kloet, die hebben zij vermeerderd en opgekweekt tot een aantal mooie planten. Voor mij was hiermee de cirkel rond. Natuurlijk kan ik het dan niet laten om er direct een paar mee te nemen en kan de witte Cardamine heptaphylla doorgestreept worden op mijn lijstje. Nog een aantal planten te gaan, wie weet wat dat weer voor verhalen oplevert.

Jeanette

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST