Groentips & Groeninfo

Winterpret.

Het allerlaatste stukje “oude” tuin moet er dit voorjaar aan geloven. Er is nog steeds een klein hoekje over waar, afgezien van wat kleine veranderingen, alles nog is zoals we het 8 jaar geleden voor het eerst zagen. Ik vond de flinke rij hortensia’s, langs het pad naar het terras, in eerste instantie een leuk gezicht.
Helaas is het in die hoek`s zomers veel te droog, zo pal onder mijn beukeboom en dat betekende gieters water slepen zodra het een beetje warm was en de geringe hoeveelheid licht was ook al niet optimaal. Nu heb ik dan de knoop doorgehakt. Ze gaan er uit en de hele hoek gaat op de schop.
Eén van mijn wensen is om daar iets met water te doen, maar gezien het vele onderhoudswerk en met het oog op (toekomstige) kleinkinderen is een vijver geen optie. Ook de hoeveelheid zon ter plekke is veel te weinig voor een mooie natuurlijke vijver. Het moet dus “iets creatiefs met water” worden en daar om heen schaduw beplanting.
Nu komt voor mij het leukste werk. Ik mag een plantschema maken. Met ruitjespapier, kleurpotloden en een selectie uit mijn 90! ( echt waar) tuinboeken ga ik aan de slag. Ik kan er weken over doen voor ik alles heb uitgezocht. Eerst de struiken, dan de vaste planten, waarbij ik dan steevast weer een deel van de struiken uitgum, omdat ik plaats tekort kom, en tot slot de bollen. Bij de laatsten hoop ik hulp te vinden in het nieuwe boek ( oh, hemel en dat is dan nr. 91) van Jacqueline van der Kloet, “Kleur je tuin”. Deze bekende tuinontwerpster heeft voor de Hortus Botanicus in Leiden, ter ere van het 425 jarig bestaan, een border ontworpen met een geraffineerde combinatie van bollen en vaste planten. In haar nieuwste boek laat ze zien hoe ze daarbij te werk gaat. Zo`n boek kan ik natuurlijk niet laten liggen.
Ongetwijfeld kan al dit speurwerk sneller als ik achter mijn computer ga zitten, maar ach het is pas begin januari, ik heb dus alle tijd en dit is veel leuker. Ondanks dat ik in de tuin niets kan uitrichten ben ik uren bezig met allerlei leuke planten en ongemerkt steek ik er weer een heleboel van op.
Bij ons vorige huis hadden we een flinke vijver, inclusief heuse waterval en de hiervoor destijds aangeschafte boeken komen me nu weer van pas. Er blijkt heel veel mogelijk zonder dat het veel werk oplevert of een gevaar is voor kleine kinderen.
Verder heb ik een paar boeken met handige lijstjes van planten voor droge schaduw of met voorbeelden van beplanting onder bomen. Als mijn laatste aanwinst mij nu ook nog een paar tips verschaft over bollen, dan gaat het helemaal goed komen met mijn laatste renovatieplan. We zullen het zien.

Met natuurlijk de beste wensen voor 2015.

Jeanette

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST