Groentips & Groeninfo

Kerstgedoe.

Kerst, ik heb er altijd een tweeslachtig gevoel bij. Aan de ene kant vind ik al de versieringen en de lichtjes en zo, wel leuk. Aan de andere kant heb ik niks met dat verplichte “gezellige” samenzijn. Het liefst ging ik in winterslaap van begin december tot half maart. Helaas ben ik geen egel of beer, dus dien ik me aan te passen. Ook zo`n grote afgezaagde boom in de kamer die eigenlijk altijd een beetje in de weg staat, is niet helemaal mijn ding.
Wat betreft mijn kerstboompjes heb ik daarin een redelijke oplossing gevonden. Ooit met kluit, nou ja kluitje, gekocht omdat ze dan niet zo uitvallen. In januari toch maar, eigenlijk tegen beter in, netjes afgehard en in een pot gezet. Ik had het al zo vaak geprobeerd, nooit was er iets van terecht gekomen. Maar deze keer “victorie”. Ze doen het alle twee nu al jaren in hun kuip en ieder jaar worden ze mooier en (een klein beetje) groter. Zo tegen Sinterklaas gaan ze naar de koude kas. Dan na een tijdje mogen ze langzaam wennen in huis en tegen de kerst staan ze dan op hun plek, behangen met de onvermijdelijke ballen en slingers. Begin januari volgen ze dan weer de omgekeerde route naar mijn redelijk vorstvrije schuur, waar ze dan voor het raam de ergste vrieskou mogen afwachten. Zodra het weer het toelaat mogen ze, eerder dan mijn gewone kuipplanten, weer naar buiten. Zo heb ik toch het gevoel dat ik met kerst, mijn tuin een beetje in huis haal.
Wat betreft de andere versieringen ga ik altijd voor zo weinig mogelijk nep. Ik maak kerststukjes met “rommel” uit de tuin en zo weinig mogelijk “bling bling”.
In het najaar oogst ik daarvoor de uitgebloeide aren van acanthus, monnikskap, astilbe etc. en bewaar ik noten, bottels en ander leuk materiaal. Mijn man vindt het maar niks al die rommel in de schuur. Het trekt alleen maar muizen aan zegt hij. Nu moet ik toegeven dat het er in december ook wel een redelijke chaos is. Gelukkig is het van korte duur, want begin januari krijg ik meestal een aanval van opruimwoede en verhuist alles naar de afvalcontainer. Maar vóór die tijd, als ik dan zo lekker bezig ben met mijn kerstgefröbel dan zwieren mijn gedachten via deze planten alweer heerlijk naar het komende voorjaar en wat er dan allemaal weer in mijn tuin moet, of liever gezegd, màg gebeuren.

Ik wens u hele fijne feestdagen.
Tot volgend jaar.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST