Groentips & Groeninfo

Op een grote paddenstoel.

Je zou het bijna vergeten met al die mooie najaarsdagen van de afgelopen maand, maar de winter nadert met rasse schreden.
Regelmatig dwarrelen er nu weer bladeren langs mijn keukenraam en het grote harken, blazen en zuigen van het gazon en de paden is weer begonnen. Veel blad gaat regelrecht in de aangrenzende borders en daar zijn onze egels dan weer heel blij mee. Al jaren bivakkeren ze in onze tuin en zodra ik weet waar er een is onder gedoken voor de winter, zet ik er een ring van grof tuingaas omheen, waar ik dan nog wat extra blad in gooi. Zo markeer is de plek voor het voorjaar zodat ik niet in mijn opruimwoede zijn of haar slaap verstoor, zoals me vroeger een keer is overkomen.
Overal in mijn tuin komen nu ook de paddenstoelen boven de grond. Tot voor kort haalde ik ze altijd weg, bang dat ze zouden “zaaien”. Toen ik dit vertelde aan de IVN gids die ons vorig jaar, tijdens onze paddenstoelen excursie naar “Huys te Warmont” rondleidde, schudde hij enigszins meewarig het hoofd bij zoveel onbegrip. Wel 99 % van de zwam zit onder de grond, legde hij geduldig uit en is daar zeer nuttig bezig als composteerder. Die paar paddenstoelen die u ziet, zijn de vruchtlichamen en is dus maar het topje van de ijsberg, daarnaast is de kans dat er door die sporen een nieuw mycelium ontstaat, zo wie zo erg klein.
Nou ja, ik mag dan een beetje verstand hebben van planten, paddenstoelen zijn heel andere koek. Kijk, zo`n rood met witte stippen, vliegenzwam of zo, dat weet ik dan nog wel, maar die glibberige hoedjes die in mijn gazon groeien en waarvan de inktzwarte slijmerige randen omkrullen als ze ouder worden? Ik doe niet eens moeite om uit te zoeken hoe ze heten. Eén ding moet ik volgens de gids wel in de gaten houden. Zodra er zwammen, hoe mooi ook, uit de stam van mijn monumentale beuken gaan groeien, heb ik een probleem. Dat gaan ze op den duur niet overleven. Sindsdien kijk ik regelmatig met aandacht naar die dikke stammen. Vooralsnog is er niks aan de hand, dus kunnen ze rustig hun blaadjes laten waaien langs mijn keukenraam en indutten tot het eerste voorjaarsgroen weer in aantocht is.

Jeanette

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST