Groentips & Groeninfo

 

Druk, druk, druk.

 

Het is spitsuur. Naast de voorbereidingen van de laatste afdelingsactiviteiten voordat we van de zomervakantie kunnen gaan genieten, is ook mijn tuin aan een groeispurt bezig.
Door de droogte van een aantal weken geleden was alles een beetje tot stilstand gekomen en leek ik ook in mijn strijd tegen het onkruid aan de winnende hand te zijn.
Maar toen het ging regenen was het net of alle planten (ook het onkruid) deze stilstand wilden inhalen. Terwijl ik aan de ene kant druk aan het wieden ben, heb ik het gevoel dat aan de andere kant van de tuin het werk zich opstapelt.
Bessen worden al rood, oh jee, waar heb ik de netten opgeborgen? Slakken eten mijn koolplantjes, help, mijn Escar-go is op. De eerste uitgebloeide rozen dienen zich aan, knippen dus, want ik wil ze zo lang mogelijk in bloei houden.
Tot overmaat van ramp krijgt mijn Campsis “Mm Galen”, mijn 4 meter hoge trots, verwelkingsziekte en is in 2 dagen een treurwilg. Eruit dat ding, grond afvoeren en nieuwe aarde erin, wat een klus. Nu is tuinwerk voor mij geen straf, daar kun je me ’s nachts voor wakker maken, maar druk is het wel. Stofzuigen, zemen, de was, soms schiet alles erbij in. Maar goed, liever vuile ruiten, dan door schone naar buiten kijken naar een tuin die me niet bevalt.
Wie het ook druk heeft is mama Merel. Ze heeft haar nest in onze schuur gebouwd op de stoppenkast, een smalle niet zo handige plek, zeker omdat wij daar nogal eens moeten zijn. Na een paar keer verschrikt te zijn opgevlogen is ze eraan gewend en blijft rustig zitten. Ook als later de eitjes zijn uitgebroed en het nest bewoond wordt door 3 jonge schreeuwers vliegt ze af en aan met voer. Ongelofelijk waar ze dat vandaan haalt. Ze is nog maar net weg of daar is ze alweer terug met de ene snavel vol wormen na de andere. Ze maakt een vlieguren, niet te geloven.
Wie het ook druk hebben zijn onze kippen. IJverig scharrelen ze door de ren en daarnaast zijn ze ook druk met het plagen van kip “Klaartje”. Ze is de enige overgebleven kip van onze vorige toom en van koningin van het hok gedegradeerd tot onderste in de pikorde. Dat valt haar niet mee. Als troost laat ik haar soms los en mag ze mee de tuin in. Ze is al oud en weglopen doet ze niet. Ook met onze hond is ze goeie maatjes nadat ze hem een keer flink in zijn neus heeft gepikt toen hij al te opdringerig werd. Nu loopt ze met me mee, scharrelt door de struiken en heeft het prima naar haar zin.
Zo hebben we ieder onze eigen manier van druk zijn. Gelukkig maar, want niks doen is ook maar niks.
Ik wens u een fijne zomer en spreek u weer in september.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST