Groentips & Groeninfo

Tuinen, tuinen en nog eens tuinen.

Hoeveel tuinen kun je als liefhebber verwerken in een zomer. Nou, wat mij betreft is dat aantal onbeperkt.
Na de voorbereiding van de open tuinendag van onze afdeling, volgde een prachtig tuinreisje naar Nederlands en Belgisch Limburg. Vanuit een schilderachtig  Slenaken in het uiterste zuiden van ons land hebben we elke dag een drietal tuinen in de omgeving bezocht, waaronder die van Dina Deferme in Hasselt. Deze dame is een bekend auteur van tuinboeken. Je verwacht dan minstens iemand van je eigen leeftijd, zoals dat meestal het geval is, maar niets is minder waar. De eigenaresse van deze tuin kreeg al op jonge leeftijd een ernstig ongeval en tijdens de revalidatie en de talloze hersteloperaties die zij moest doorstaan heeft ze, als afleiding voor pijn en ongemak, een tuin gerealiseerd rond haar gerestaureerde Kempische boerderij. En wat voor tuin! Zelden heb ik zulke mooie vaste plantenborders gezien. Geholpen door een aantal vrijwilligers onderhoud ze nu de 4 ha tot in de puntjes. Geweldig!
Als je na zoveel mooie dagen thuiskomt, wacht dan natuurlijk de eigen tuin die dringend aan onderhoud toe is. Des te meer omdat de deelnemers aan de jaarlijkse fietstocht van onze afdeling bij ons langs komen. Je wilt toch een beetje goed voor de dag komen, dus is er werk aan de winkel. Dat het die dag bloedheet zou zijn en de meeste deelnemers verkoeling zochten onder onze beukebomen, nou ja, dat kun je van tevoren niet weten.
Als kers op de taart hebben we dan ook nog de geweldige bustocht richting Nijmegen, met voor mij als absoluut hoogtepunt de Tuin “de Villa” van de familie Frederix in Persingen.
De eigenaren van deze tuin hebben alle doelen nagestreefd die ik ook in mijn eigen tuin heb gesteld. De vaste plantenborders langs het gazon, de zichtas naar het achterliggende landschap, de meidoornhagen en tot slot de prachtige grassenborders.
Geïnspireerd door een artikel in de Groei en Bloei van enige tijd geleden ben ik ook bezig om zo`n border aan te leggen. Naast het uitgebreide assortiment grassen waar je een keuze uit moet maken is het vinden van de goede combinatie met sterke “prairie-achtige” planten een enorme uitdaging. Wat ik in de Tuin “de Villa” leerde was dat grassen prachtig combineren met herfstasters. Raar dat ik dan daar zelf nooit ben opgekomen. Je kunt dus overal wat leren, dat blijkt maar weer.

Jeanette

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919