Groentips & Groeninfo

Kraken?

Hebt u dat ook, van die plekjes in de tuin waarbij je denkt “waar ben ik aan begonnen”? Nou, ik wel. Wanneer ik bijvoorbeeld in tijgersluipgang onder de struiken door, met mijn hoofd in de spinnen-webben, probeer een hardnekkig onkruid te wieden. Natuurlijk trek is dan te hard en schiet de betreffende pol als een raket de grond uit, waardoor de aarde in mijn gezicht terecht komt.
Of bijvoorbeeld wanneer ik voor het 3e jaar moet vaststellen dat mijn nieuw aangelegde border weer niet is wat ik ervan verwacht.
Zo heb ik ook een perk met Sedum, u kent ze wel 60 cm hoog, grijzige dikke bladeren en in de herfst roze bloemen. Een dankbare plant voor moeilijke hoekjes. Iedere zomer begin ik zuchtend aan het samenbinden van de uiteengevallen planten. Een compleet web van touw en stokken om alles een beetje bij elkaar te houden.
Nu, daar weten ze bij Groei en Bloei wel raad mee. Je moet de planten “kraken” staat in het mei nummer. Nooit van gehoord, maar een mens is nooit te oud om te leren dus bekijk ik het filmpje op de website. Het kraken, begrijp ik, slaat op het geluid van de knappende wortels als je met een spitvork de pol Sedum gedeeltelijk uit de grond tilt. Ik hoor in mijn hoofd de plant kermen. Nee, dat ga ik niet doen, het lijkt me trouwens best een zwaar karwei. 
Geen nood, in hetzelfde filmpje wordt ook gezegd dat je in mei de stengels flink terug kunt knippen en dat lijkt mij een betere optie. Doordat er in de bladoksels aan weerszijde van het snijvlak 2 nieuwe stengels groeien wordt de plant compacter en blijft lager.
Dat ga ik dit jaar proberen en och, met die mislukte border komt het ooit ook wel goed.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST