Groentips & Groeninfo

 

Natte voeten.

Vorig jaar hebben we een haag van 12 Leylandii’s laten omzagen. Deze bomen waren gemiddeld zo’n 6 meter hoog en zo veranderde dit stuk in mijn tuin van een moeilijke schaduwhoek naar een zonnige border, waar we erg blij mee waren.
Natuurlijk volgt er dan een “maar” en jawel hoor! Nu de bomen weg waren veranderde dit lage gedeelte, langzaam maar zeker, in een moeras.
Mijn plan om daar een dahliatuin aan te leggen viel in duigen omdat de geplante knollen na enige tijd alleen nog maar een stinkende rottende massa vormden. Sterke vaste planten, die overal in mijn tuin met moeite in de hand te houden zijn, stonden daar maar een beetje te kwarren. Wat nu?
Het valt natuurlijk niet mee om, wanneer er een leuk idee in je hoofd zit en je hebt daarvoor zelfs bomen gerooid, dat idee te laten varen maar er zat niets anders op. Nat is het en nat zal het blijven. Aanpassen was dus het devies.
Nu de planten nog die daarbij horen. Ik had bij mijn vorige huis een flinke vijver en de boeken hierover nog steeds bewaard, die komen nu weer goed van pas. Gelukkig blijken er heel wat borderplanten te zijn die best van natte voeten houden. Primula’s bijvoorbeeld en Astilbes en ook Hosta’s, Irissen en natuurlijk die prachtige Lobelia “Queen Victoria” met zijn bruin/rode bladeren en zijn knalrode bloemen in de nazomer.
Een toppertje in het voorjaar is wat mij betreft de Lysichiton americanus. Een spectaculair familielid van de aronskelk. Lang voordat het blad verschijnt komt de plant na de winter tevoorschijn met grote heldergele bloemen, zo uit de blubbergrond. Ik vind ze spectaculair. Deze natnek die van oorsprong uit Alaska en noordwest Amerika komt heb ik als eerste geplant in mijn moerasje. Hij vormt een mooie combinatie met de ontwakende koningsvaren die er al eerder stond.
Zo valt het dus toch wel mee en als ik me er nog eens verder in verdiep, komt het best goed met mijn moerastuin en voor die dahlia’s vind ik wel weer een plekje.

Bent u nu, na al die verhalen, nieuwsgierig naar mijn tuin? U bent welkom na een afspraak via secr.groei.boskoop(at)gmail.com.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST