Groentips & Groeninfo

Groentekriebels. 

Nou, zo’n winter wil ik vaker. Helemaal geen sneeuw, gladheid en bevroren toestanden. Mijn oude Hamamelis mollis bloeide al lang voor de kerst en nu, eind februari, is het voorjaar. Ik hoop niet dat maart zijn staart nog gaat roeren dit jaar.
Eerder dan andere jaren ben ik toch maar begonnen met blad ruimen. In het najaar blazen we veel blad in de borders als winterdek, maar toen ik van de week toevallig wat blad opzij duwde, kwam daar een heel bleek en zielig sneeuwklokje tevoorschijn. Bij nadere inspectie bleken ook de dwergirissen en primula’s al een moedige poging tot bloeien te doen, onder hun deken. Opruimen dus en na 5 kruiwagens richting composthoop, heb ik opeens kleur in de border.
Aldus aangestoken door het lentegevoel bekijk ik de zakjes zaad die ik heb gekocht voor de moestuin. Wat kan ik nu al zaaien? Moet ik me houden aan de tijd die op de zakjes staat of gaat het nu al lukken? Meteoconsult zegt dat het voorjaar een maand te vroeg is en we hebben ook al de overgebleven broccoli uit onze onverwarmde kas gegeten, waar het tot nu toe niet onder nul is geweest. Ik twijfel! Hoewel ik mezelf geen onverdienstelijk tuinierster vind, is de moestuin altijd mijn zorgenkind.
Waarom wilden de bietjes vorig jaar niet groeien? Drie keer heb ik opnieuw gezaaid, geen biet te bekennen. Als ik de prei nog te dun vind en laat staan, zit er de week daarna een bloem in. Legio van dit soort voorbeelden kan ik aandragen. Soms heb ik geluk. Ik plant bijvoorbeeld extra veel rode kool omdat er altijd maar een paar zijn, die niet worden aangevreten. Vorig jaar werden alle kolen groot. Gelukkig heb ik een flinke diepvries.
Maar er gloort licht aan mijn horizon. In een tijdschrift las ik tips over teeltwisseling en planten die elkaar wel of niet verdragen. Wist ik veel, ik deed altijd maar wat. Ik las nu, dat aardbeien en kool bijvoorbeeld geen goede buren zijn en dat je naast prei geen bonen moet zetten. Venkel en uien hebben ook al geen goed huwelijk. Als ik dit allemaal lees ben ik verbaasd dat er überhaupt nog wat van terecht is gekomen. Ik ga dit jaar keurig een plan maken voor mijn moestuin. Helemaal volgens het boekje gaat niet lukken, want ik heb nu al peultjes in de kas gezaaid. Als het mislukt probeer ik het gewoon volgende maand opnieuw, er zit genoeg zaad in zo’n zakje. Ik ben benieuwd.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST