Groentips & Groeninfo

Kleur.

Winterbloeiers daar houd ik van. Van die flinke klonten gele, oranje of rode Hamamelis in een kale wintertuin. Heerlijk! Tot mijn verassing las ik in de Groei en Bloei van januari dat er ook een paarse versie is, en wel de H. vernalis “Amethyst”. Die kon ik natuurlijk niet mijn neus voorbij laten gaan en ik was helemaal “verkocht” toen ik in de tent, die voor de jubileumtentoonstelling van het Boomkwekerijmuseum is opgezet, een exemplaar zag staan. Niet een beetje paarsig is hij, maar echt een mooie kleur violet.

Het zoeken naar een geschikte plek in mijn tuin is altijd een hindernis. Zo’n plant kopen is geen punt, maar hij moet wel een goede standplaats hebben om tot zijn recht te komen.
Soms resulteert zo’n aankoop dan in een kettingreactie van allemaal planten die van plaats moeten veranderen omdat ik nou juist die ene plant op die plek wil hebben en daardoor niet combineert met de rest. Dit keer was het gelukkig geen probleem.

Ook niet bij de Abeliophyllum distichum die zó lekker bovengenoemde tent uit geurt dat ik ook die niet kon negeren. Niet zo geliefd meer tegenwoordig, zegt Wim die de rondleiding verzorgd. Misschien omdat hij wat rommelig groeit?
Mij maakt het niet uit, hij mag groeien zoals hij wil, zolang hij in februari maar heerlijk blijft ruiken en mooi blijft bloeien met zijn tere witte klokjes. Niet voor niets wordt deze, van oorsprong uit Korea afkomstige, struik ook wel witte- of sneeuwforsythia genoemd.

Mocht u nu denken, misschien is één van deze planten ook wel wat voor mij, kom dan kijken. De tent staat tot 15 februari in de tuin van het museum. U kunt dan ook onze bijzondere zaden tentoonstelling en de tijdlijn 140 jaar Groei en Bloei Boskoop bekijken. Doen hoor, het is echt de moeite waard.

Jeanette

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST