Groentips & Groeninfo

Oh roosje, mijn roosje ……….

Natuurlijk is het niet moeilijk om als fan iets leuks over rozen op te schrijven. Zeker in het voorjaar en in de zomer als ze volop in bloei staan kan ik lyrisch worden van alle geuren en kleuren.
Maar ja, daar schrijf je in december geen column over, dan gaan we richting de kerst.
En toch, een ronde door de tuin laat zien dat er op rozen gebied nog van alles gebeurt. De bekende witte ramblers, Bobby James en Kew Rambler, die over de afrastering groeien, geven heel veel trossen oranje en rode botteltjes. Even verder bloeit warempel nog de Elfe, een leiroos met grote geel/witte bloemen.
Heidelberg en Dortmund beiden rood, maar de één gevuld en de ander enkel met een wit hart, doen ook nog mee. Tweeëntwintig verschillende soorten tel ik bij mijn rondgang ( ik wist zelf niet dat ik er zoveel had) en er zijn er maar een paar bij die nu echt saai zijn.
Ook de struikrozen, die in mijn tuin allemaal geïntegreerd zijn in de borders, doen nog flink hun best om op te vallen. De absolute kroon spant Satchmo, die met fel oranje/rode bloemen opvalt tussen de uitgebloeide planten van Amsonia en Aconitum. Wel heeft hij (of zij?) goed gezelschap, want zijn buurman, de Miscanthus Morning Light, komt nu pas met zijn bloeiaren tevoorschijn. Nu maar hopen dat koning winter nog even op zich laat wachten, want graag gebruik ik de laatste bloemen in een kerststuk.
Zo ben ik toch weer bij de kerst beland en in aansluiting hierop wens ik iedereen fijne feestdagen en een gelukkig 2014.

jeanette

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST