Groentips & Groeninfo

Herfst.

T’is weer voorbij die mooie zomer, zingt Gerard Cox. Natuurlijk is dat ook zo, maar wat heeft ook de herfst ons veel moois te bieden! Paddenstoelen, bessen bottels, prachtige zaaddozen en niet te vergeten de bloemen van najaarsplanten als herfsttijloos, tuinfuchsia, japanse anemonen en chrysanten ect. Ook de herfstbloeiende heesters zoals de Heptacodium met zijn prachtige tuilen van witte bloemen en de blauwe Caryopteris zijn een lust voor het oog.
Eigenlijk is er in de herfst maar één ding waar ik een hekel aan heb en dat is bollen planten. Ik probeer het zoveel mogelijk op te vangen door alleen die bollen uit te zoeken die kunnen verwilderen, in de hoop dat het dan op den duur niet meer nodig zal zijn. Toch kan ik het niet laten om er telkens weer een aantal aan te schaffen en ben dus genoodzaakt die dan weer in de grond te stoppen.
Nadat ze een paar weken in de schuur hebben gelegen, verman ik me en ga aan de slag. Helaas is mijn geheugen op dit vlak niet zo best en waar ik van mijn planten en struiken een keurig kaartsysteem heb, is dat van bollen afwezig. Vaak zie ik dan ook in het voorjaar, tot mijn ergernis, dat de plek waar ik ze heb geplant al bezet was. Zodra ze dan bloeien graaf ik ze weer op en plant ze daarna op een meer geschikte plek, maar het is niet een gang van zaken die is aan te bevelen.
Daarnaast heeft deze herfst voor mij nog een extraatje. Mede bestuurslid Marianne en ik bereiden een zaden tentoonstelling voor, in het Boomkwekerijmuseum. Dit in het kader van het 140 jarig bestaan van onze afdeling. Een leuke uitdaging die ons in contact brengt met heel veel enthousiaste mensen van o.a. de Hortus botanicus in Leiden. Het wordt zeer de moeite waard, dat kan ik u beloven, maar daarover de volgende keer meer.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST