Groentips & Groeninfo

Nazomeren.

 

Langzaam gaan we weer richting herfst. Jammer, want ik ben een echt zomermens. We hebben er wel eens over gespeculeerd om richting zuiden te verhuizen maar ja, al die beslommeringen, vrienden en familie hier, dat laat je niet zomaar achter.
Gelukkig hadden we deze zomer niets te klagen, toch? Natuurlijk heb ik wel iets aan te merken, want nu is het weer veel te droog! Mijn borders, die na 5 jaar planten en verplanten eindelijk tot volle wasdom komen, staan te verpieteren.
We sproeien wel veel en gelukkig kan dat, dankzij onze welwillende buurman uit zijn sloot, maar het kan niet op tegen af en toe een fikse regenbui. Al dat gedoe met pomp, slangen en spuiters bezorgt ons een hoop werk.
Er zijn natuurlijk ook heel positieve kanten aan dit weer. Mijn oleanders bloeien prachtig en mede dankzij de twee laatste edities van Groei en Bloei kwam ik op het idee om de meest droge border opnieuw in te richten met grassen en prairieplanten. Het is prachtig geworden al zeg ik het zelf.
Ook voor een beginnend kasbezitter waren er deze zomer nogal wat verbeterpuntjes. De tomaten, die ik zo enthousiast had opgekweekt op mijn vensterbank, groeiden zo hard onder het glas dat ik liters tomatensap moest invriezen om de oogst weg te werken. Volgend jaar dus maar wat minder planten. De snijbonen groeiden al vroeg in het seizoen bijna de kas uit. Paprika’s, aubergines, komkommers van alles heb ik veel te veel. Gelukkig zijn mijn buren er blij mee ( of doen alsof). Met gepaste trots hebben we onze eerste meloen gegeten, maar de fleskalebas begroeide de halve kas en gaf geen enkele vrucht. Ook hier geldt  “al doende leert men”. Nu is het tijd om de winter postelein (Montia perfoliata) te zaaien. Dat was vorig jaar mijn eerste experiment en het is prima bevallen. Roerbakken, salade, stamppot, je kunt het overal voor gebruiken en ook in onze niet verwarmde kas bleef het prima groeien. Dat is dus een blijvertje.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST