Busreis Noord-Holland

Kosten:

Kosten lid:

Locatie:

De bus vertrekt vanaf de parkeerplaats bij restaurant "Gouden Wok"
Frankrijklaan 2
2391 PX Hazerswoude-dorp

3 prachtige tuinen en een kwekerij in Noord-Holland.

Meer info:

• Zaterdag 25 juli 2020
  • Vertrek: 9.00 uur vanaf de parkeerplaats van restaurant de "Gouden Wok", Frankrijklaan 2 Hazerswoude -dorp.
    DIT IS EEN ANDER STARTPUNT DAN DE VOORGAANDE JAREN.
  • Meenemen: lunchpakket.
  • Kosten: €85,- voor leden van Groei & Bloei / €95.- voor niet-leden, inclusief koffie of thee met iets lekkers in de tuinen en we sluiten de dag af met een diner. We sluiten de busreis vanaf 19.00 uur af met een buffet in de "Gouden Wok": U mag daar tweeënhalf uur onbeperkt eten. Dicht bij onze thuishaven dus. Daarom is dit jaar de deelname aan het buffet facultatief. Als u niet meedoet aan het buffet betaalt u €29,-  euro minder.
  • Bij aanmelden een aanbetaling van €25,-  per persoon te voldoen op Banknr: NL67ABNA0512026173, t.n.v. KMTP Boskoop e.o. Groei en Bloei
  • Contactpersonen: Anneke Mulder en Mia Dijkstra E:dijkstradijkstra(at)hotmail.com

Link naar aanmeldingsformulier

Dit zijn de tuinen die we bezoeken:

De ZinTUIgeN-tuin (Heerhugowaard).

De ruim 10.000m2 grote landschapstuin is een spannende tuin vol afwisseling. Alle zintuigen ontwaken en staan op scherp tijdens het avontuur van genieten en verwondering.

Langs de stal loop je het water van de vijver tegemoet. Elk plekje vormt zijn eigen wereldje. Libellen dansen van lis naar egelskop. In het water weerspiegelt de hemel. Even verderop valt je mond open van het kleurenspel in de borders. Vlinders spelen het spel mee. Het beeld van ‘de vrouw met de vleugels’ lijkt te zweven boven de irissen, daglelies en de talloze geraniums. Daarnaast de strakke lijnen van de haagbeuk en de beukenhaag. In het weiland waar de grassen mogen groeien en bloeien voelt de beschermde Rietorchis zich zeer op haar plek. Op verschillende plekken kleurt het gras er paars van. Een bruggetje en een poort van Liguster leiden je binnen in de ommuurde kweektuin. Aan je voeten liggen symmetrisch de kweekbedden. Piepende verroeste tuinpoorten openen de weg naar de rest van de tuin.  Geniet. Ervaar al je zintuigen. Over deze tuin geeft de eigenaar een lezing op 22 april 2020 (zie jaarprogramma)

Kwekerij "Margriet" (Sint Pancras).
Ongeveer 18 jaar geleden startte Margriet met het zelf kweken van planten. Mooie vaste planten, langbloeiers, soorten die ze bij de tuincentra niet kon krijgen (en wèl graag wilde hebben!) Dit is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige hobbykwekerij waar met veel plezier en liefde voor groen de mooiste planten worden gekweekt. Margriet gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. De ruimte waar gekweekt wordt is in de loop van de jaren uitgebreid met een mooie werkschuur, 2 kassen en een proeftuin. In de proeftuin kunt u planten "in het echie" bekijken. De buurvrouw van Margriet maakt keramiek voor in de tuin. Het hek tussen de twee tuinen gaat open, zodat u het keramiek kunt bewonderen en eventueel aanschaffen.

Grote liefhebberstuin (Anna Palowna).
In deze tuin gaan we onze meegebrachte lunch opeten: er zijn genoeg zitjes en een grote overkapping. De tuin met een oppervlakte van 7700 m2 heeft 13 borders en een bosgedeelte. In de borders groeien wel 72 soorten clematissen. In de tuin kunt u genieten van de rust en vrolijkheid die de kleurrijke bloemen, planten en bomen uitstralen. De paden die u bewandelt zijn verhard, zodat ze makkelijk te belopen zijn.
Als u weer terug gaat naar het begin van uw tuinwandeling, kunt u nog nagenieten van  koffie/thee en met een voldaan gevoel terug kijken op uw wandeling door onze tuin, Het is ook mogelijk om naar foto’s te kijken op een scherm in de carport, over de aanleg van weiland tot tuin, zoals de tuin nu is.

Ilnacullin, een verzamelaarstuin  (Schellinkhout).
Ilnacullin is een tuin van ongeveer 1ha groot. Ieder jaargetijde heeft haar eigen planten die hun glorie laten zien. In Ilnacullin vindt u een greep hieruit; zowel zeldzame als veel voorkomende vaste planten, heesters en bomen. De tuin is zo ontworpen dat de planten het beste tot hun recht komen. De grote verscheidenheid maakt de tuin uitzonderlijk.

In het voorjaar bloeien er diverse bolgewassen en heesters, ieder met hun eigen geur. In de tuin is tevens de Nationale plantencollectie Helianthemum (zonneroosjes) te vinden. Ze staan in mei/ juni in volle bloei, net als de primula's langs de grote vijver. De zomer brengt een verscheidenheid aan kleur in de tuin. Denk hierbij aan Phlox, Ridderspoor, Lelie, Alstroemeria en Lobelia. Het tuinjaar wordt afgesloten met Asters, grassen, Heleniums en veel mooie herfstkleuren in de bomen en heesters.